Cooperativa

L’any 1969 un grup de santboians sensibilitzats amb els nens i joves discapacitats, va constituir el Patronat Joan XXIII, creant una aula per tal d’atendre les seves necessitats.

cropped-logo_institucio.jpgEls professionals que començaren aquesta tasca, van constituir  l’any 1978, la Cooperativa d’Ensenyament Balmes (actualment Institució Balmes sccl), una formula jurídica i d’associació que expressava la voluntat constant de compartir i fer créixer  un projecte entre tots els seus participants.

Així, els estatuts de la Cooperativa defineixen la nostra missió: “oferir serveis educatius i d’assistència sanitària i en salut mental a la població infantil i juvenil amb necessitats educatives especials, preferentment a la comarca del Baix Llobregat”

La Cooperativa INSTITUCIÓ BALMES, S.C.C.L, té el seu domicili social al carrer Eucaliptus, núm.33 de  Sant Boi de Llobregat 08830 (Barcelona).

Figura inscrita en el Registre Territorial de Cooperatives de Barcelona en el full BN-2883, classificada com Cooperativa de Treball Associat i iniciativa social amb data de constitució de 23 de febrer de 1978.

coopsiniciativasocial_bn_ok

La Cooperativa està constituida per 47 socis (2020) i més de 20 professionals que participen i treballen en els 4 serveis.

Serveis

Per complir amb el nostre objecte social, la Institució Balmes sccl gestiona 4 serveis diferenciats:

 • Centre d’Educació Especialitzada Balmes-I
 • Centre d’Educació Especialitzada Balmes-II
 • Unitat Mèdico-Educativa (U.M.E.)
 • CRETDIC

Aquests s’inscriuen en la xarxa educativa, sanitària i social de la comarca del Baix Llobregat i de la regió sanitària de Costa de Ponent. Ofereixen respostes diversificades a la població infantil i adolescent que presenta problemàtiques de diferent magnitud i naturalesa, per tal de dotar-los d’un màxim benestar físic, mental i social, i en conseqüència, millorar la seva qualitat de vida.

La biografia i la història personal marquen importants diferències individuals a més de les particularitats pròpies dels trastorns. El conjunt d’aquestes diferències individuals són les que condicionen i codirigeixen la nostra intervenció i ens porten a la necessitat d’un treball interdisciplinari coordinat i interdependent.

Per poder desenvolupar l’activitat educativa i sanitària, la Institució Balmes S.C.C.L. té signats concerts amb el Departament d’Educació i contractes amb el Departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya. I col·labora activament amb una àmplia xarxa d’agents socials privats i públics.

Treball en xarxa

Com a entitat vinculada i emmarcada en un context i entorn, és fonamental el treball coordinat amb la xarxa social, psicopedagògica i sanitària en relació a les demandes d’atenció que ens arriben, al seguiment de les problemàtiques i a la derivació dels alumnes:

 • Xarxa psicopedagògica: EAPs (Equips d’assessorament psicopedagògic), CDIAPs (Centres de desenvolupament infantil i atenció precoç), escoles bressol, escoles ordinàries, etc.
 • Xarxa social: UBASPs (unitats bàsiques d’atenció social primària), serveis socials municipals, EAIAs (Equips d’atenció a la infància i adolescència), residències infantils i d’adults, etc.
 • Xarxa sanitària: Serveis mèdics dels hospitals de referència, Hospital de Sant Joan de Déu, Hospitals de Dia, CSMIJ’s (Centres de Salut Mental Infanto-Juvenils), ABS (àrea bàsica de salut), UCA (Unitat de Crisi d’Adolescents), etc.
 • Xarxa pre-laboral i laboral: formació ocupacional, centres ocupacionals, centres especials de treball, empreses, etc.

Tanmateix com a Cooperativa ens és imprescindible el treball amb federacions, associacions i coordinadores que aglutinen a entitats del sector com ara :

 • Federació APPS
 • Federació de Centres Específics ACTAPPI,
 • Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya,
 • Agrupació Escolar Catalana,
 • Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya
A %d bloguers els agrada això: